Tip van de week

14/02: 'Als je genoeg vis eet kan je vanzelf zwemmen' van Amanda Bos

Tom Marien (hij/hem) is zichzelf, terwijl 10 andere Tom Mariens de planeet bevolken (bron Facebook). Hij is leer-kracht, vader van 2 en schrijft voor iedereen van 6 tot 106. Hij schreef enkele goed onthaalde prentenboeken. 'De lange weg van Slak' staat momenteel op de longlist van het Beste Filosofische Kinderboek 2023. Zijn laatste, 'Het eerste licht', is een samenwerking met de gekende illustrator Sassafras De Bruyn (De mooiste herinnering uit Iedereen Beroemd). Daarnaast publiceerde hij korte verhalen in onder meer Deus Ex Machina, De Optimist en De Titaan. Dit voorjaar debuteert hij met de graphic poems 'de geur van zwart' bij het Poëziecentrum.
's Nachts ligt hij wel eens wakker van de klimaatopwarming en het gat in de begroting. Dat laatste zal hij proberen te dichten.

 

Tom Marien tipt deze week 'Als je genoeg vis eet kan je vanzelf zwemmen' van Amanda Bos.

Wat te kiezen op een goed gevuld platform waar het duizelt van de woorden? Een zeer kort verhaal, zo blijkt, met een breed uitwaaierende titel. A.L. Snijders meets nieuwe maatjes, vermoed ik. Dit wordt een dolle rit.

Hoewel de eerste alinea de titel slechts herkauwt (hier kan geschrapt worden), maakt dit ZKV zijn belofte van dollemansrit waard. In enkele zinnen wordt een hele wereld opgevoerd. Een van galjoenen en masten, van scheepsjongens en knopen. Amanda Bos grossiert in sfeer en dat levert enkele mooie zinnen op: Alexander vreet vis alsof zijn forse ton geen bodem heeft. Of nog: Op de top van de mast schreeuwt een meeuw.

Als lezer begrijp je al snel dat Willem de vreemde eend in de havenbijt is. En dat zoiets niet meteen gewaardeerd wordt in bonkige middens. Wat Alexander van plan is, voert me naar het puntje van mijn stoel. 

En net in die laatste alinea verstillen de zinnen. Daar vind ik de auteur op haar best. De finale soberheid siert. Bovendien weet ze mij te verrassen met haar einde. Zelfgenoegzame Alexander zal het, eeuwen later, met zijn karakterkop tot in het MAS schoppen. Wie met enkele woorden visserswijsheid met schedelkunst weet te verbinden, is zelf een beetje kunstenaar. Mijn honger is niet gestild. Integendeel. Ik wil nog ZKV van Amanda Bos.

 

Foto © Michiel Devijver, Iedereen Leest

Gerelateerd

Tip

Als je genoeg vis eet kan je vanzelf zwemmen

Er heerst een algemene wijsheid onder de havenarbeiders, scheepsjongens op de galjoenen en zelfs onder de kapiteins met hun vaten gerookt varkensvlees. Zonder uitzondering gelooft elk van hen dat wie genoeg vissen eet, vanzelf kan zwemmen.  We vreten ons ermee vol, want voor de gewone matroos is er natuurlijk ook niets anders dan wat de zee gratis ter beschikking stelt. Bij elke hap van de slijmerige zoute glibber voelen we ons een beetje meer gerustgesteld. Want straks is er de test. Ons zal niets overkomen. Van Willem zijn we minder zeker.  Willem lust geen vis. Dat verbaast ons niets. Hij kan ook geen knopen leggen. Iemand heeft gehoord dat hij een bastaardzoon is, van de nicht van de kapitein. Zij werkt ook in de haven. Sommigen hebben haar al van heel dichtbij gezien. Ze zou een ongekend verfijnde schoonheid bezitten, maar wel met een zwak gestel. Dat verklaart veel.  Alexander vreet vis alsof zijn forse ton geen bodem heeft. Soms spreekt hij ons toe, alsof niet de kapitein maar hij de ongekroonde koning van het schip is. Met zijn kabelarmen knoopt hij op een uur meer touwen dan wij allemaal tezamen. Hij zou Willem eens laten zien waarom je vis moet eten.  Daar staat hij, fier rechtop op de loopplank. Zijn blote bast glimt van de olie. Hij werpt Willem een minachtende blik toe terwijl hij steeds verder de plank op loopt. Als hij op het einde komt, draait hij zich nog één keer om, knipoogt en springt. PLONS!  Cirkels op het water deinen steeds verder uit. Op de top van de mast schreeuwt een meeuw. Alexander blijft voor eeuwig ongekroond. Zijn schedel krijgt wel een troon, op de zesde verdieping van het MAS. Naast de sokkel staat een klein wit kaartje met als opschrift: “Schedel van onbekende man, Vroege 16e eeuw”.  Meer lezen? Welkom op Instagram

Amanda Bos
145 8

Gepubliceerd op

14 feb. 2024